NARAYANA MEDICAL COLLEGE

Chinthareddy Palem, NELLORE-524003 DEPARTMENT OF MEDICAL EDUCATION

Name Of The Program: Curriculum Implementation and Support Program Participants: 30

Dates of Program: 13.05.2019 to 15.05.2019

The First Curriculum Implementation Support Program (CISP) at college level allotted to Regional centre, Andhra Medical College, Visakhapatnam was conducted by MEU, Narayana Medical College. The 3 Days work shop was started with welcoming the MCI observer Dr.Rajalakshmi from RC and introduction of participants and resource persons to each other. Ice breaking session was done by Dr.Surya Prakasa Rao, Dean. The 1st session of the day was on Competency Based Medical Education by Dr. P.Sreenivasulu Reddy coordinator MEU by highlighting the definitions of competence, competency & competent. He spoke about the salient features of CBME. Dr.Madhavulu, Co-coordinator MEU, presented a talk on IMG: Goals, roles and competencies with examples.

The third session was taken up by Dr.B.Sowjanya, Professor of Bio-Chemistry and she talked at length about deriving objectives from competencies and it's importance while preparing the time table. After the session, group activity was given on deriving learning objectives. Post lunch session, Dr. Mahidhar Reddy, Surgeon talked about proposed changes in Graduate Medical Educational Regulations 2019. He made the session attentive and pointed out what the MCI wanted the IMG to be with knowledge, skills, attitude and communication skills. Then Dr.E.Ananada Reddy ,Associate Professor, Psychiatry presented a talk on Electives, the concept of electives, advantages, when to do the electives how they help students, where to be done, attendance, evaluation etc.

Topic on Foundation course was presented by Dr.Surya Prakasa Rao, Dean. He talked about the concepts, difficulties, its time frame etc., with examples and anecdotes. A group activity was given. The last session for the day was the AETCOM modules which was taken up by Dr.P.Sreenivasulu Reddy and he spoke about the purpose why it is being implemented into the curriculum the mission & objectives and what are the qualities needed by a medical professional in addition to the expertise like communication with patients their families, empathy, good attitude, ethics etc. This was followed by the inauguration of the workshop by Dr.Sudharshan garu, Vice –Chancellor, Vikrama Simhapuri University, Nellore and vote of thanks was delivered by Dr.Madhavulu.

Day 2 of CISP training program the 1st session was presented by Dr.B.Sowjayna, Professor of Bio-Chemistry on Integration with the help of Harden's 11 steps ladder on integration by using a Linker. The next session was presented by Dr.P.Sreenivasulu Reddy, on alignment and integration in Medical Education. In this topic it was enlightened that how it facilitate the learning process and competency acquisition as envisaged in the GMR 2019 document. He spoke about how to derive the objectives from competencies and how to reduce redundancy to align and integrate the topics from different subjects in the same face. Post Lunch session was taken over by Dr.B.Madhavulu, Co-coordinator and presented a topic on early clinical exposure. He cleared the doubts related to the importance, implementation and implications of ECE to produce a competent IMG. Then the last session was ended by Dr.V.Mahidhar Reddy, Professor of General Surgery presentation on skill learning. He spoke on about the importance of skill learning and how to implement and the importance of skill learning in the assessment process.

The 3rd Day proceedings of CISP Program started with rappoteur's report by Dr.Sharmila Krishna, Associate Professor of Bio-Chemistry. The 1st session of the day was assessment CBME by Dr.S.P.Rao, Dean, NMC. He spoke about assessment in CBME and the importance of assessment in progressive learning. After the tea break Dr.S.P.Rao, Dean continued his presentation with learning resource material.

The next session was presented by Dr.P.Sreenivasulu Reddy, and explained about the organogram for the curricular governance. In this presentation he mentioned about the various committees involved in the preparation of time-table and the importance of team work to complete the tasks as given by GMR document. Importance of HODs to prepare aligned and integrated topics and curriculum committee, curriculum sub committees and AITs to deliver the program.

The next session the road ahead was presented by Dr.B.Madhavulu, Co-cordinator, MEU and he spoke about the importance faculty development programs to implement CISP effectively. The next session was on the open house with distribution of feedback forms to the participants. All the participants expressed their reflections on the program which was encouraging for the organizers to conduct this kind of programs in future to enrich the knowledge about the Medical Education among the faculty. The valedictory function was successfully completed with distribution of certificates to participants and remarks by the Observer from MCI Dr.G.Raja Lakshmi.

Coordinator Medical Education Unit, NMC



































Medical Council Of India

Narayana Medical College, Nellore.

Program schedule for the Curriculum Implementation Support Program (CISP) for allocated medical colleges 13th to 15th May, 2019

Time/duration	Session	Objectives	Faculty	
9.00 - 9.30	Registration, inauguration,	Ice breaking and introduction of		
30 min	ice breaking	participants and faculty	Dr.V.Surya Prakasa Rao	
	Competency based	Definition of competency,	,	
	medical education(CBME)	Difference between competency		
		objectives & outcomes(with		
9.30 - 10.30		examples);	Dr.P.Sreenivasulu Reddy	
60 min		Introduction to CBME, salient		
		differences from conventional		
		model.		
10.30 - 11.00	Tea Break			
11.00 - 11.30	IMG: Goals, roles &	How to link national health		
30 min	Competencies	needs to competencies and	Dr.B.Madhavulu	
50 min		objectives		
11.30 - 12.30	Deriving objectives from	Demonstrate linking of		
60 min	competencies	competency with domains of	Dr.B.Sowjanya	
		learning using the competency		
	Linking competency	Hands-on experience – group		
12.30 – 13.00	objectives to Teaching	work, small groups work with		
30 min	Learning Methods (TLM)	faculty, emphasis on proper	ALL	
50 1111		alignment, discuss relevant TL		
		methods.		
13.00	Lunch			
	Proposed changes in	Time frame, training methods,		
13.45 – 14.30	Graduate Medical	integration, assessment, new	Dr.V.Mahidhar Reddy	
45 min	Educatsion Regulations	additions like foundation Course,		
	(GMER) 2019	formative feedback.		
14.30 – 14.45	Tea Break			
14.45 – 15.15	Electives	Concept of electives	Dr.E.Anand Reddy	
30 min				
15.15 – 16.00	Foundation Course	Concept, components,		
60 min		timeframe & examples	Dr.V.Surya Prakasa Rao	
16.00 - 17.00	AETCOM module	Purpose, mission and objectives	Dr.P.Sreenivasulu Reddy	
60 min				

Day -1 (13th May, 2019)

Time/duration	Session	Objectives	Faculty	
9.00 - 11.00	Early Clinical Exposure	Concept, framework & group		
120 min	(ECE)	activity	Dr.B.Madhavulu	
11.15	Tea Break			
11.15 - 13.00		Concept, frame work (using		
105 min	Integration	examples from competency	Dr.B.Sowjanya	
		table)		
13.00	Lunch			
14.00 - 15.00	Aligning & integrating	Designing time table	Dr.P.Sreenivasulu Reddy	
60 min	competencies			
15.00	Tea Break			
15.15 - 17.00	Skills training	Competency acquisition, Skills	Dr.V.Mahidhar Reddy /	
105 min		Lab: group activity	Dr.E.Anand Reddy	

Day -2 (14th May, 2019)

Day -3 (15th May, 2019)

Time/duration	Session	Objectives	Faculty	
9.00 - 10.00	Assessment in CBME	Principles as relevant to CBME,	Dr.V.Surya Prakasa Rao	
60 min		assessment methods		
10.00 - 11.00	Aligning assessment to			
60 min	competency objectives &	Group activity	ALL	
	TLM			
11.00	Tea Break			
11.15 - 11.45	Learning Resource		Dr.V.Surya Prakasa Rao	
30 min	Materials	Sharing/discussion		
11.45 - 12.45	Curricular governance	Presentation & discussion	Dr.P.Sreenivasulu Reddy	
60 min				
12.45 - 13.45	Lunch			
13.45 - 14.45		Training and faculty		
60 min	The road ahead	development	Dr.B.Madhavulu	
14.45	Tea Break			
15.00 - 16.00	Feed back from	Program evaluation and	Dr.E.Anand Reddy	
60 min	participants	feedback on implementation		
16.00 - 16.30	Open house			
30 min		-		
16.30 - 17.00		Valedictory		
30 min				